مقاله

نبشی گالوانیزه چیست؟

Galvanized-corner

نبشی در بخش‌های مختلف زیادی از ساختمان استفاده می‌شود که انواع بسیار متفاوتی هم دارد. شکل ظاهری نبشی‌ها معمولاً شبیه به حرف L انگلیسی است که در کل می‌توان گفت از 2 بال تشکیل شده است که این بال‌ها ممکن است به صورت مساوی یا نامساوی باشند. دسته‌بندی انواع نبشی از نظر جنس به دسته‌هایی چون آهنی، گالوانیزه، استیل، پی‌وی‌سی، پلاستیکی و MDF تقسیم می‌شود. نبشی گالوانیزه تا و پودی یکی از محبوب ترین این موارد است.

دسته‌بندی انواع نبشی از نظر جنس به دسته‌هایی چون آهنی، گالوانیزه، استیل، پی‌وی‌سی، پلاستیکی و MDF تقسیم می‌شود. شکل ظاهری نبشی‌ها معمولاً شبیه به حرف L انگلیسی است که در کل می‌توان گفت از 2 بال تشکیل شده است که این بال‌ها ممکن است به صورت مساوی یا نامساوی باشند.

Galvanized-corner 1

آشنایی با انواع نبشی های گالوانیزه

به طور خلاصه می‌توان گفت نبشی گالوانیزه همان نبشی فولادی است که پوششی از فلز روی دارد. این لایه از فلز روی باعث می‌شود تا نبشی دچار خوردگی یا زنگ‌زدگی نشود؛ به بیان دیگر تا زمانی که این فلز روی سطح نبشی قرار داشته و دچار شکستگی نشود، نبشی اکسید نخواهد شد.

از نبشی گالوانیزه نیز معمولاً برای قسمت‌های خارجی ساختمان که در معرض هوای آزاد یا مرطوب قرار دارد استفاده می‌شود؛ البته این بدین معنا نیست که از آن برای قسمت‌های داخلی ساختمان استفاده نمی‌شود. نحوه تولید نبشی گالوانیزه بدین صورت است که نبشی‌های پرسی را از طریق گالوانیزاسیون گرم یا الکترولیز، به نبشی گالوانیزه تبدیل می‌کنند یا به بیان دیگر از طریق 2 روش گالوانیزاسیون گرم یا الکترولیز فلز روی (گالوانیزاسیون گرم و سرد)، بر سطح این نبشی قرار می‌گیرد. این نوع نبشی نیز ممکن است از ورق گالوانیزه تولید شود. به دلیل استفاده از عایق گالوانیزه، قیمت نبشی در این نوع، از دیگر نبشی‌ها کمی بیشتر است.

از آنجایی که نبشی معمولاً در پل‌سازی و ساختمان‌سازی بیشترین کاربرد را دارد، اگر در برابر خوردگی مقاوم نباشد و دچار زنگ‌زدگی شود، ممکن است خسارات مالی و جانی زیادی را وارد کند. استفاده از نبشی با فولاد زنگ نزن یا همان نبشی استیل نیز ممکن است کاربرد آن را کمی محدود کند و از طرفی هزینه آن گران‌تر از نبشی گالوانیزه خواهد بود.

نبشی آهنی

نبشی که جنس آن از فولاد کربنی باشد را نبشی آهنی می نامند. اصولا برای تولید نبشی آهنی دو روش به کار می رود. در خصوص این دو روش در بخش طبقه‌بندی نبشی آهنی بر اساس پروسه تولید به صورت مفصل تر خواهیم پرداخت. اما در اینجا به صورت اجمالی دو نوع نبشی آهنی را معرفی می کنیم:

  • نبشی آهنی پرسی

این نوع نبشی از شکل دهی ورق نواربری شده به وسیله دستگاه قالب تهیه می شود.

  • نبشی آهنی فابریک

این نوع نبشی از طریق فرآیند نورد گرم به طور مستقیم از شمش تولید میگردد.

نبشی گالوانیزه

نبشی گالوانیزه از همان نوع نبشی آهنی می باشد. اصولا نبشی گالوانیزه را با انجام فرآیند گالوانیزاسیون بر روی نبشی های آهنی پرسی تولید می نمایند. این نوع نبشی به دو روش گالوانیزاسیون گرم و یا الکترولیز تولید می شود. به ندرت نبشی گالوانیزه را از ورق گالوانیزه تهیه می کنند. دلیل این امر کاربردهای نبشی گالوانیزه می باشد. نبشی گالوانیزه در صنایع برق و ساخت ساپورت و یا سینی گالوانیزه برق جهت نگهداری انواع کابل به کار می رود. اگر نبشی گالوانیزه با ضخامت بسیار پایین نیاز باشد از ورق گالوانیزه برای تولید آن استفاده میگردد.

نبشی استیل

نبشی استینلس استیل یا همان نبشی استیل از جنس فولاد زنگ نزن تولید میگردد. در مواردی که امکان پوشش نبشی با رنگ کم باشد و یا استفاده از نبشی در محیط های بسیار خورنده مد نظر باشد، از نبشی استیل استفاده می شود. نکته قابل ذکر در خصوص نبشی استیل این است که تولید این نوع نبشی از ورق استینلس استیل به سادگی تولید نبشی از ورق سیاه نیست.

نبشی پی وی سی

این نوع نبشی که با استفاده از فرآیند اکستروژن یا خروج کاری از مواد پلی اتیلن تهیه می گردد بسیار سبک و قابل تولید در انواع ضخامت ها و اندازه ها می باشد. گستره ی کاربرد نبشی پی وی سی از استفاده در کارهای ساختمانی تا تولید لوازم مختلف وسعت یافته است. یکی از مزایای نبشی های پی وی سی رنگ های متنوع این نوع نبشی می باشد.

نبشی ام دی اف

نبشی ام دی اف که به نبشی دیواری ام دی اف شناخته می شود در زمره ابزار و قرنیز می باشد. این نوع نبشی به صورت باز و تاشو تهیه می گردد. هدف اصلی از نبشی ام دی اف محافظت از آسیب دیوار در برابر ضربه به واسطه برخورد وسایل منزل به دیوار می باشد. همچنین در مواردی که پوشش دیوار پی وی سی کار می شود می توان از نبشی پی وی سی و یا نبشی ام دی اف استفاده نمود. در بعضی از کارگاه های تولید نبشی ام دی اف به آن پروفیل تاشو امی دی اف نیز گفته می شود.

نبشی پلاستیکی بسته بندی

در میان انواع نبشی، نوعی نبشی با کارآیی خاصی نیز وجود دارد که به آن نبشی پلاستیکی یا نبشی پلاستیکی بسته بندی گفته می شود. همانگونه که از نام این نبشی مشخص می گردد، استفاده آن در بسته بندی مشاهده می گردد. به این صورت که در بسته هایی که برای حمل و نقل کالا استفاده می گردد، در صورت وجود حساسیت در بسته بندی، مابین تسمه بسته بندی و جعبه حمل و نقل کالا این نبشی قرار می گیرد تا در اثر فشار تسمه کارتن یا جعبه مورد استفاده آسیب ندیده و در نهایت باربری به سلامت انجام گردد.

نبشی چوبی دیوار

یکی دیگر از انواع نبشی که جنس آن منحصر به فر و کارآیی آن نیز از دیگر نبشی ها متفاوت است نبشی چوبی است. نبشی چوبی که به آن نبشی چوبی دیوار نیز گفته می شود در ساخت وسایل چوبی کاربرد بسیاری دارد. استفاده از نبشی های ام دی اف و گاه نبشی پی وی سی به جای نبشی چوبی بسیار دیده می شود. این نوع نبشی که از ابزار مورد استفاده در نجاری است بیشتر کاربردهای ساخت و ساز را پوشش می دهد.

چگونه باید گالوانیزه را نبشی کنیم؟

Galvanized-corner 2

گالوانیزه کردن فولاد و آهن بیش از 50 سال است که انجام می‌شود؛ فلز روی بیشترین کاربرد را در پوشش دهی و محافظت از محصولات آهنی و فولادی دارد که این عملیات پوشش دهی نیز مراحلی دارد. در ابتدا نبشی را در حمامی از مذاب فلز روی قرار می‌دهند و سپس آن را خارج کرده و در محیطی از اکسیژن و کربن قرار می‌دهند تا از خود واکنش نشان دهد؛ این واکنش باعث می‌شود تا لایه‌ای محافظ بر سطح نبشی ایجاد شده و در برابر خوردگی مقاوم شود.

عملیات گالوانیزه کردن چند نوع است؟

عملیات گالوانیزاسیون دارای 2 نوع است که عبارت‌اند از:

  1. گالوانیزاسیون به روش گرم
  2. گالوانیزاسیون به روش سرد

گالوانیزاسیون به روش گرم

در این روش نبشی را در حمام مذاب فلز روی قرار می‌دهند؛ توجه داشته باشید که در این روش مهم‌ترین نکته این است که نبشی باید کاملاً تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد. برای پاک‌سازی نبشی معمولاً از مواد قلیایی و هیدروکسید سدیم استفاده می‌شود و سپس آن را آب‌کشی می‌نمایند تا از حلال‌های شیمیایی پاک‌سازی شود.

گالوانیزاسیون به روش سرد

در این روش فلز روی را داخل محلول آب یا اسید (الکترولیت) قرار می‌دهند و آن را به صورت اسپری بر سطح نبشی می‌پاشند. در این روش ضخامتی که لایه گالوانیزه دارد حدود 25 میکرون بوده و ظاهری یکدست، براق و یکنواخت دارد. در این روش ضخامت لایه گالوانیزه نسبت به روش گالوانیزه گرم کمتر است.

مزایای گالوانیزاسیون نبشی

مهم‌ترین مزایای نبشی گالوانیزه یا اعمال عملیات گالوانیزه بر نبشی عبارت‌اند از:

  • تسریع در رسیدن به نتیجه مورد نظر
  • هزینه پایین

اگر بخواهید به جای گالوانیزه کردن از عملیات رنگ‌آمیزی برای مقاوم‌سازی مقطع فولادی موردنظرتان استفاده کنید، روزها و هفته‌های زیادی طول می‌کشد تا رنگ اعمال شده بر سطح محصول به اصطلاح خشک و قابل استفاده شود و در برخی شرایط جوی نامناسب ممکن است این عمل به زمان بیشتری نیاز داشته باشد؛ اما گالوانیزه کردن فولاد در کارگاه‌ها و کارخانه‌های مرتبط انجام می‌شود و تنها به چند دقیقه زمان نیاز دارد.

همچنین بین تمامی روش‌هایی که برای مقاوم‌سازی و پوشش دهی یک محصول فولادی وجود دارد، گالوانیزاسیون کمترین هزینه را داشته و باعث می‌شود تا در هزینه‌های پروژه شما نهایت صرفه‌جویی انجام شود.

جمع بندی

در این متن آموختیم که نبشی گالوانیزه چه مزایایی دارد و بیشتر موارد لازم را در این متن مورد اشاره قرار دادیم. همچنین به انواع آن نیز پرداختیم.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *